| | |

6 sätt att göra egna pumpor

Det finns många sätt att enkelt pyssla ihop egna pumpor att pynta med under hösten och halloween. Här är en samling av några pumpor jag gjort. De är återbrukade, återvunna eller gjorda av naturmaterial, så dessa pyssel är både billiga och lite bättre för miljön!

Pumpa av gardinringar.

Gardinringar

Gardinringar finns på de flesta secondhandbutiker, oftast billigt och i några olika utföranden. Här har jag valt mässingsfärgade, men trä eller putsat stål vore säkert lika fint!

Knyt ihop med ett fint snöre och sätt en pinne i mittenhålet som stam. Bladet är ett riktigt lönnlöv som fått torka.

Pumpa av en tygservett.

Tygservett

Tygservetter, små dukar eller stuvar går lika bra, kvadratiska eller runda. Fördelen med detta pyssel är att det inte kräver något lim så när du tröttnat på pumpan är det bara att plocka isär den och återanvända tyget till annat.

Basen är en toarulle, lite avklippt på längden. Tidningspapper knycklades ihop, rullades ihop och snyrrades runt rullen. Håll ihop allt med ena handen, placera i mitten av tyget och tryck ner ändarna inuti toarullen. En pinne som stam, ett blad klippt från en sida ur en gammal bok och en rosett av natursnöre.

Pumpor av upponervända ljuslyktor.

Ljuslyktor

Leta efter runda ljuslyktor på secondhand i matchande färger och ställ dem upponer. Stammarna är tvinnade papperspåsar och bladen är riktiga lönnlöv. Jag vill gärna använda lyktorna igen efter hösten så valde att inte limma. Löven sitter fast med lite tejp och stammarna står löst ovanpå. Om de behöver sitta fast går det kansle med häftmassa eller dubbelvikt tejp.

Pumpa av en gammal bok.

Pocketbok

Ta bort pärmen på en gammal pocketbok och rita formen av en halv pumpa på första sidan. Klipp sedan en bunt sidor åt gången med en sax. Jag har testat med kniv men sax funkade bättre för mig. Det tar en liten stund, så passa på att lyssna på en bra ljudbok eller podcast. När pumpan var utklippt väcklade jag upp den och tryckte till bokryggen så den blev rundad. Jag duttade vatten försiktigt på ytan av pumpan så att sidorna krullade sig lite. Sedan fick den stå öppen och torka över natten. Bokryggen limmades ihop med hobbylim. Hårnålar funkar bra för att hålla ihop den tills limmet har torkat.

Bladen är gjorda av en toarulle. Blöt en toarulle i varmt vatten, då vecklar den upp sig och blir två ark med tunn papp. Låt arken ligga platt och torka. Klipp blad och stjälkar, limma ena änden av stjälken i bladet och stick ner andra änden mellan sidorna i bokpumpan.

Pumpa av papier-maché.

Papier-maché

En plastpåse fylld med tidningspapper och snöre knytet runt blir en bra bas för en pumpa av papier-maché. Klä med tidningspapper doppat i tapetklister. Måla pumpan eller använd något finare papper för sista lagret, som sidor ur en gammal bok och återvunnet packpapper.

Beskrivning och recept på enkelt tapetklister finns här:

Pumpor av kastanjer.

Kastanjer

Måla kastanjer och limma fast små bitar av en pinne som stam med hobbylim. Enklare än såhär blir det inte! Jag använde orange akrylfärg.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.