Tipspromenader till midsommar – för vuxna och barn!

Här finns två gratis tipspromenader till midsommar, en för vuxna och en för hela familjen! Den för vuxna handlar om sill, jordgubbar, små grodorna och annat som hör midsommarfirandet till, den för hela familjen har frågor om bland annat tv, musik och glass. Det finns 10 respektive 12 frågor, så om du vill ha en kortare promenad kan du plocka de roligaste. Ladda ner som pdf nedan och facit finns längst ner 🙂

Ladda ner som pdf här

För vuxna:

För hela familjen:

Facit finns nedanför bilderna!

Facit – vuxna

2. Sill och potatis blev typisk midsommarmat på mitten av 1900-talet. 1950 var lax, kyckling och jordgubbar traditionellt på midsommar, under 50-talet blev sillen vanlig som en av flera rätter och under 60-talet blev sill och potatis en självklarhet.

2. Folkdräkt blev en trendig festdräkt bland societeten på slutet av 1800-talet, särskilt på studentnationerna i Uppsala och Lund.

X. Gräddfil släpptes på 1950-talet, 1952. Arla, som då hette Mjölkcentralen, lanserade gräddfil som sommarnyhet och den gjorde succé med sin slogan ”Gräddfil – en läckerhet”.

2. Färskpotatis hamnade på midsommarbordet runt 1900. Den som sägs ha varit först med att skörda färskpoatis var en man i Skåne som 1898 försökte sälja in dem hos hotellägare i trakten. De var skeptiska men gästerna blev väldigt förtjusta och året därpå ville alla hotell i området ha färskpotatis till midsommar.

1. Johannes Döparen föddes 24 juni. Fram till 1952 firades midsommardagen alltid den 24 juni och midsommarafton 23 juni.

2. Maja betyder att klä med löv. Förr var det vanligt att maja vid många festligheter, ofta med björkris. Än idag används björkris ofta som dekoration vid skolavslutningar.

X. Små grodorna heter Små rumpetroll i Norge. I Danmark heter den Små frøer. Melodin kommer från en militärmarsch från den franska revolutionen som heter La Chanson de l’Oignon (Löksången).

2. Prästens lilla kråka är en polska. Andra ända polskemelodier är Hej tomtegubbar, Räven raskar över isen och Vårvindar friska.

1. Hovdessert. Orginalet kommer från England och kallas Eton Mess. Det sägs att den uppfanns och fick sitt namn när en dessert bestående av jordgubbar, grädde och maränger råkade tappas under en cricketmatch på Eton College på slutet av 1800-talet.

X. Jordgubbe tillhör familjen rosväxter där även bland andra äpple, päron, smultron, hjortron, hallon, björnbär, plommon, persika och körsbär ingår.

Facit – barn

1. David Sundin
2. Bobbo
X. Bofinken
2. Plaska i lerpölar
1. Valleby
X. Olaf
2. Tuttifrutti
1. Krusbär-Litchi
2. Drakar
1. Jordgubb-Fläder
X. Cheerilee
2. Gengar

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.